31/1/08

Per un Estat Laic

Avui he tingut la sort d’assistir a l’intercanviï d’opinions i propostes sobre com avançar cap a un Estat Laic, amb en Juan José Tamayo, director Cátedra de Teología y Ciencias de las Religiones Ignacio Ellacuría de la Universitat Carlos III, Xavier Pedrós, membre de la Germandat Obrera d'Acció Catòlica-HOAC, Jofre Villanueva, president Moviment Laic i Progressista i Joan Herrera, cap de llista d'ICV a les eleccions generals 2008.

Aquesta trobada ha tingut just abans de l’acte que avui ICV ha organitzat al Pati Llimona i que ha presentat la professora de la UAB, Carme Tolosana.

Durant aquesta trobada s’ha comentat el programa i compromisos d’ICV per tal d’arribar a l’Estat Laic. La veritat és que les reflexions d’en Juan José Tamayo, han estat profundes i molt potents.

Segons Tamayo l’Estat Espanyol encara no ha realitzat la transició religiosa. Si bé la societat es avui clarament una societat laica i moderna, l’estat segueix atorgant privilegis a la jerarquia Catòlica. Avui ens ha explicat com la jerarquia Eclesiàstica ha guanyat i derrotat al PSOE en molts aspectes com el finançament de l’Església, les relacions amb el Vaticà o a través de la imposició de renúncies en matèria educativa adaptant la matèria d'Educació per la Ciutadania als postulats de l’Església Catòlica més carca.

Es per aquestes raons que cal fer emergir un pol laic des de la societat civil, i que aquets pol tingui més força al Congrés a través de la nostra força política.

1 comentari:

emigdi ha dit...

David,
Ha estat realment fastigós sentir avui el portaveu dels bisbes espanyols. Sembla que visquin al segle XV, el de la Inquisició. Han demanat explícitament el vot al PP, mesclant temes com el matrimoni gai, el terrorisme i l'assignatura d'educació per la ciutadania!!! Realment si volen crear adversaris, ho fan molt bé. Quant a aquesta assignatura, és veritablement formidable, fullejar els llibres dóna goig. El matrimoni gai ha estat un autèntic avenç quant a la dignitat de les persones. El cas de la lluita armada no crec que sigui de la seua incumbència directa (bé, afecta tothom!). Ens cal un estat laic, i coincideixo amb tu amb la idea que ens calen partits que plantin cara de debò al poder de l'església. El PSOE els ha donat peixet i, en canvi, se'ls reboten i fan allò que mai no haurien de fer: des del púlpit demanar el vot per la dreta més feixista d'Europa.
Salut des de l'Ebre,
emigdi