17/1/08

Habitatge a la Comissió de Polítiques de Joventut


Avui tocava Comissió de Polítiques de Joventut al Parlament de Catalunya. Les Joventuts polítiques hi som convidades com “experts”. De fet la Comissió la Presideix la nostra coordinadora nacional i diputada Laia Ortiz. Una comissió que ja s’ha reunit en un any i escaig de legislatura més que en els darrers 3 anys.

Per la Comissió hi han passat entre d’altres el Conseller d’Educació, Ernest Maragall (qui tingui interés en el posicionament de JEV i ICV sobre la darrer proposta pot veure el comunicat emés avui), la Consellera de Treball, Mar Serna, la Comissionada d’Universitats Blanca Palmada i avui tocava el torn al Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Cesc Baltasar.

En el marc de la comissió han quedat meridianes dues idees que ja intuíem. En primer lloc la oposició no sap com explicar perquè no va recolzar el Pacte Nacional Per l’Habitatge (PP i CIU) i no té cap argument per rebatre la política d’habitatge del Govern.

En segon lloc, la mesura del Ministeri d’Habitatge, encapçalat per Carme Chacón, anomenada renda bàsica per l’emancipació (l’ajuda per pagar el lloguer) és un pedaç que té molts matisos amagats, sobretot si ho comparem amb les ajudes al lloguer que ja atorgava la Generalitat.

- La mesura de la Generalitat és Indefinida. La mesura de l’estat és només per quatre anys. Els contractes de lloguer tenen 5 anys. Qui pagarà en el cinquè any? El Govern de la Generalitat

- La mesura de la Generalitat és en funció de la renda i el lloguer. L’objectiu és garantir que una persona només paga el 30% del seu salari per accedir a l’habitatge. La mesura Chacón té un límit de 24000 anuals (1714 euros mensuals), fet que pot provocar un augment dels preus dels pisos de lloguer cada cop que un propietari veu entrar gent jove per la porta.

- La mesura ministerial està limitada a una franja d’edat. La mesura de la Generalitat també cobreix les situacions de la gent gran o famílies monoparentals.

- A Catalunya comptem amb el Pacte Nacional per la Vivenda i la Llei del Dret a l’Habitatge que tenen com a objectiu aconseguir un veritable parc públic d’habitatges protegits. La mesura del Ministeri és un pedaç que no resoldrà la situació global del mercat de l’habitatge i que no entra en acotar el negoci de les grans empreses constructores han fet en aquests darrers anys. Molts PSOE, vaja!

Les dues darreres vegades que he estat al Parlament, durant l’aprovació de la Llei, concretament amb la intervenció de la Dolors Clavell i avui han estat dos moments per visibiltzar polítiques d’esquerra transformadora!!!