16/1/08

El Sàhara, un país oblidat


Ahir ens varem reunir amb l’ACAPS, dins del procés participatiu d’Idees, per concretar les propostes que ICV incorporarà al programa electoral en relació al Sàhara Occidental. Els representants de l’ACAPS ens van fer arribar la situació d’extrema gravetat que viuen els territoris ocupats, amb constants vulneracions dels drets humans per part de la policia marroquina i el Govern del Marroc.

Des d’ICV valorem molt negativament el paper que el Govern Espanyol ha jugat en aquesta legislatura en relació a la situació del Sàhara i el procés cap a la seva autodeterminació. Mentre el Govern Italià a donat el rang d’ambaixador al delegat del Front Polisari, el Govern del PSOE segueix prioritzant les relacions diplomàtiques amb el Marroc, apostant per un procés d’autonomia, que el sahrauís rebutgen, i mirant cap un altre costat davant les violacions del drets humans.

El cas del Sàhara occidental suposa un exemple més de la erràtica política exterior del Govern de l’Estat. El tema del Sàhara ha de formar part de qualsevol trobada bilateral entre l’Estat Espanyol i el Marroc. No es poden supeditar els drets humans a acords comercials o al control de l'immigració.
Si no som capaços d’oferir al poble sahrauí una sortida política a la seva situació, que necessariament passi per el seu reconeixement com estat, correm el risc que esclati un nou conflicte armat.


Des d’ICV ens varem comprometre a seguir defensant la causa Sahrauí i a treballar més intensament la denúncia de la situació dels territoris ocupats, tal com ja va fer el Joan Herrera, quan va intentar entrar al Sàhara Occidental i les autoritats marroquines no el van deixar baixar de l’avió.