28/1/08

FÒRUM SOCIAL CATALÀ

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona el Fòrum Social Català. Enguany el Fòrum Social Mundial va decidir organitzar un dia d’acció global que es va programar a escala planetària el passat dissabte 26 de gener.

A casa nostra diferents moviments socials van respondre a la crida que va realitzar l’Arcadi Oliveres per organitzar un Fòrum Social a nivell català. Així aquest cap de setmana a la UB s’han organitzat prop de 100 tallers i seminaris on es presentaven diferents alternatives al model de globalització neoliberal, que també té els seus impactes a Catalunya.

El dissabte a la tarda després de la convenció programàtica d’ICV i EUiA, un nombrós grup de gent d’ICV i de Joves d’Esquerra Verda varem poder gaudir de les activitats. Val la pena destacar que el Fòrum no ha tingut res a envejar en quan a contingut i ambient als diferents Fòrums Regionals (Florència, París, Londres, Atenes) que s’han organitzat a nivell Europeu.

Per una força política transformadora com la nostra és clau que existeixin moviments socials potents que construeixen alternatives i propostes que permetin avançar cap a un món més just i sostenible (moltes de les iniciatives programàtiques sorgides del Fòrum Social Mundial formen part avui del ADN d’ICV i de Joves d'Esquerra Verda).
Hem de mantenir una relació constant amb els moviments socials, tot i que aquesta relació pugui ser en ocasions conflictiva. Com deia Bernard Cassen en la primer edició del Fòrum Social Europeu a Florència, els partits polítics de l'esquerra transformadora i els moviments socials han de basar la seva relació en moments de convergència paral·lela. A Catalunya un exemple clar d'aquesta afirmació van ser les mobilitzacions en contra de la Guerra d'Iraq organitzades per la Plataforma Aturem la Guerra.

El Fòrum va tancar ahir diumenge amb una manifestació que sota el lema “Que no especulin amb les nostres vides, un altre món ja és possible” va recorre els carrers del centre de Barcelona.