24/10/07

Qui per la memòria perd el futur


Avui és un dia històric per a tota aquella gent que durant anys va lluitar per les llibertats democràtiques a Catalunya. Avui hem deixat, si es possible, una mica més enrere la negra nit del Franquisme.

Avui el Parlament de Catalunya ha aprovat la llei de creació del Memorial Democràtic, Aquesta serà la primera institució de l'Estat dedicada a recuperar la memòria històrica. La llei ha estat impulsada des de l’anterior legislatura per el departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris d’ICV, ERC i PSC. CIU s’ha abstingut i el PP i Ciutadans han votat en contra.

El Memorial Democràtic centrarà la seva acció en el període 1931-1980, gaudirà d'una seu i tindrà com a objectiu ser un centre de commemoració i difusió per recuperar la memòria democràtica i donar a conèixer a les joves generacions els fonaments de la democràcia.

Dues reflexions:

- En primer lloc, es increïble que en ple segle XXI partits que s’anomen democràtics votin en contra d’un projecte de llei que condemna el Franquisme i permet situar a Catalunya com a referent en defensa dels valors democràtics, la lluita contra el feixisme i la recuperació de la memòria històrica. A Alemanya, que d’això en saben una estona, fa uns dies Joan Saura ho explicava en el marc de la Fira de Frankfurt en un acte amb la Fundació dels Verds Alemanys, Heinrich Böll.

- El memorial democràtic no seria avui una realitat si ICV no estigués al Govern. En això hi té molt a veure el fet que ICV és hereva d’aquella gent del PSUC, que al costat de molta altra gent, va lluitar per les llibertats democràtiques, mentre d’altres esperaven còmodament a casa que arribes la democràcia o encara pitjor s’aprofitaven de la dictadura per posicionar-se i fer negoci.

Alhora aquest projecte de llei també ha obert les portes perquè ben aviat s’aprovi a nivell de l’estat una llei de la memòria.

Avui és d’un d’aquells dies en que ningú pot dir que fer política des de les institucions no serveix per transformar.

17/10/07

Per una Catalunya Lliure de Transgènics

Ja fa mesos que des d’ICV estem treballant per una Catalunya sense Transgènics, seguint la feina que diferents moviments socials i ecologistes han impulsat a Catalunya. Des d’ICV apostem per un canvi de model agrícola al nostre país, amb una aposta per la producció de qualitat, que passa indispensablement per l’agricultura ecològica.

Us recomano un article que avui pública el Punt Diari i que hem escrit conjuntament amb la Dolors Camats.

Article: Catalunya lliure de transgènics

Alhora també us convido a participar a la jornada que el proper 27 d’octubre organitzem des d’ICV sota el títol “Per una agricultura ecològica i sense transgènics”,

Targetó de les Jornades

16/10/07

Tornem a 80km/h


Després d’uns mesos sense escriure, masses, tornem a 80km/h.

No està gens malament, dues entrades sobre el tema en un bloc que no té gaire activitat.

El tema em fascina. Avui ha estat el RACC. “El RAC proposa una regulació variable del límit de la velocitat”.Tornem amb els 80km/h A més entre d’altres coses el RACC ens comenta que la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge no sap sumar (“els càlculs en que es basa la proposta són incorrectes”) i “que el problema no és la velocitat sinó la congestió”.

Finalment el RACC ens recorda la seva preocupació per el medi ambient i la mobilitat sostenible (Real Automòbil Club de Catalunya???).

Si parlem sobre les dades primer cal precisar que si bé el RACC parla que la mesura afecta 77 km de vies ràpides dels accessos a Barcelona, el pla afecta realment 61 km.

Totes les mesures alternatives que proposa el RACC ja estan incorporades en les 73 mesures del Pla d'actuació per restablir la qualitat de l'aire per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) de 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona declarats zona de protecció especial pel Decret 226/2006, de 23 de maig. No tota la responsabilitat recau en els conductors.

El mètode de càlcul. Les sumes vaja. Les emissions de contaminants a l'atmosfera causats pel trànsit de vehicles s'han calculat segons la metodologia proposada per la unió Europea en la Guia d'Inventaris d'Emissions (EMEP/CORINAIR) de l'Agencia Europea del Medi Ambient. Aquesta metodologia és la que utilitzen tots els estats membres per realitzar les estimacions i els càlculs dels Plans de reducció de la contaminació. La informació relativa a aquests factors i models és totalment pública i consensuada a nivell europeu.

A més a més s’han calculat d'altres emissions associades al trànsit (i que no surten pels tubs d'escapament), com la resuspensió de les partícules pel pas dels automòbils i les emissions generades pel desgast dels frens, dels pneumàtics i del paviment, que s’incrementen amb l’augment de la velocitat

Una reflexió final. Darrerament tothom parla de la necessitat de reduir la contaminació i aturar el Canvi Climàtic, però quan això afecta determinats interessos (en aquesta ocasió no puc deduir quins són) és millor deixar-ho per més endavant.

Dos links interessants:

Link del text del decret

Un article genial sobre el tema. Jaume Reixach