24/10/07

Qui per la memòria perd el futur


Avui és un dia històric per a tota aquella gent que durant anys va lluitar per les llibertats democràtiques a Catalunya. Avui hem deixat, si es possible, una mica més enrere la negra nit del Franquisme.

Avui el Parlament de Catalunya ha aprovat la llei de creació del Memorial Democràtic, Aquesta serà la primera institució de l'Estat dedicada a recuperar la memòria històrica. La llei ha estat impulsada des de l’anterior legislatura per el departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris d’ICV, ERC i PSC. CIU s’ha abstingut i el PP i Ciutadans han votat en contra.

El Memorial Democràtic centrarà la seva acció en el període 1931-1980, gaudirà d'una seu i tindrà com a objectiu ser un centre de commemoració i difusió per recuperar la memòria democràtica i donar a conèixer a les joves generacions els fonaments de la democràcia.

Dues reflexions:

- En primer lloc, es increïble que en ple segle XXI partits que s’anomen democràtics votin en contra d’un projecte de llei que condemna el Franquisme i permet situar a Catalunya com a referent en defensa dels valors democràtics, la lluita contra el feixisme i la recuperació de la memòria històrica. A Alemanya, que d’això en saben una estona, fa uns dies Joan Saura ho explicava en el marc de la Fira de Frankfurt en un acte amb la Fundació dels Verds Alemanys, Heinrich Böll.

- El memorial democràtic no seria avui una realitat si ICV no estigués al Govern. En això hi té molt a veure el fet que ICV és hereva d’aquella gent del PSUC, que al costat de molta altra gent, va lluitar per les llibertats democràtiques, mentre d’altres esperaven còmodament a casa que arribes la democràcia o encara pitjor s’aprofitaven de la dictadura per posicionar-se i fer negoci.

Alhora aquest projecte de llei també ha obert les portes perquè ben aviat s’aprovi a nivell de l’estat una llei de la memòria.

Avui és d’un d’aquells dies en que ningú pot dir que fer política des de les institucions no serveix per transformar.