18/7/07

80 km/h


Ja fa dies que volia escriure sobre la “gran” polèmica que ha generat el Pla d'actuació per restablir la qualitat de l'aire per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) de 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona declarats zona de protecció especial pel Decret 226/2006, de 23 de maig, que ha impulsat el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Per que ens entenguem: els 80km/h. Quatre reflexions i una parell de lectures recomanades (diuen que a l’estiu està de moda).

  1. El pla són 73 accions. Els 80km/h és només 1 mesura. Són 73 mesures concretes que afecten al port de Barcelona, a l’aeroport, als ajuntaments a activitats industrials i finalment als usuaris dels cotxes.
  2. Dues dades. Cada any moren a l’estat espanyol 16000 persones (3000 a Catalunya) per la contaminació atmosfèrica. Més del 50% de la població no té cotxe o carnet de conduir (malgrat el RACC)
  3. Europa. Europa no és el model a seguir només quan és favorable als interessos econòmics. El pla respon a la necessitat de complir la normativa europea que obliga l’any 2010 a que l’aire no contingui més de 40 micrograms d’elements contaminants per metre cúbic. Ciutats com Rotterdam, Graz, Linz Viena, Berlín, Munic, París, Estrasburg o Nancy tenen mesures similars.
  4. Les Reaccions: Dues Petites perles que ens fan somriure...per no plorar... i dues reaccions interessants.

Perles que ens fan somriure...per no plorar...

- Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT: la mesura augmentarà les cues, i per tant va negar que s’ajudi a reduir les emissions de CO2.

Per què?

- Lluís Bahamonde, vicepresident de la Patronal Pimec, el que convenen són més infraestructures per evitar les retencions perquè el que més contamina és arrencar i parar.

A més carreteres + més cotxes = menys contaminació? No és estrany que la patronal i un sindicat defensin el mateix?. Tenen els mateixos interessos?

Dues reaccions interessants:

- Vanessa Bastida, responsable de medi ambient de l'Associació per a la Promoció de Transport Públic. No és una mesura per millorar la mobilitat sinó la salut.

- Manel Ferri, responsable de mobilitat de CCOO, la mesura ha d’anar acompanyada d’altres accions concretes com augmentar el servei d’autocars, millorar els trens de rodalies o gestionar els peatges més eficientment.


Estic d’acord, cal més transport públic, menys carreteres i mesures que desafavoreixin l’ús del transport privat, com peatges per accedir a les grans ciutats.

I finalment les dues lectures:

- Article de Ramón Folh al Periódico de Catalunya

- Link del text del decret

1 comentari:

Qualcosa di Sinistra ha dit...

QDS (iniciativa popular, obrera i ciutadana) també en parla.