20/7/07

Portada Segrestada


Aquest país cada dia està pitjor.

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo ( Aquesta actuació del jutge es produeix a instàncies de la fiscalia general de l'Estat) ha ordenat el segrest de l'últim número de la revista El Jueves per injúries al successor de la Corona, ja que a la portada de la publicació apareix una caricatura "denigrant" dels prínceps d'Astúries mantenint relacions sexuals.

Em ve a la memòria quan no fa pas gaire temps expressàvem la nostra solidaritat a Ali Lamret que va ser condemnat per tres anys de presó per injúries al Rei del Marroc, Mohamed VI. També avui seria un bon moment per recordar quan la dreta neocon posava el crit al cel per les amenaces i declaracions que es van produir arran de la publicació de les caricatures sobre Mahoma.

Més enllà del model d'estat i de sí en ple segle XXI té sentit que en un estat democràtic la màxima representació de l'Estat sigui escollida per designi diví, estem davant el dret a la llibertat d'expressió. El Jueves, revista de llarga tradició satírica ha caricaturitzat a pràcticament totes les persones que han tingut certa rellevança política a l'Estat Espanyol. Si tots i totes som iguals no entenc perquè alguns membres de la família Reial haurien de ser menys.

Per tant aprofito aquesta petita finestra per mostrar la meva solidaritat amb el Jueves i el meu frontal rebuig a la decisió presa per el jutge Juan del Olmo
(no té altres problemes l'estat?)

18/7/07

80 km/h


Ja fa dies que volia escriure sobre la “gran” polèmica que ha generat el Pla d'actuació per restablir la qualitat de l'aire per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) de 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona declarats zona de protecció especial pel Decret 226/2006, de 23 de maig, que ha impulsat el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Per que ens entenguem: els 80km/h. Quatre reflexions i una parell de lectures recomanades (diuen que a l’estiu està de moda).

  1. El pla són 73 accions. Els 80km/h és només 1 mesura. Són 73 mesures concretes que afecten al port de Barcelona, a l’aeroport, als ajuntaments a activitats industrials i finalment als usuaris dels cotxes.
  2. Dues dades. Cada any moren a l’estat espanyol 16000 persones (3000 a Catalunya) per la contaminació atmosfèrica. Més del 50% de la població no té cotxe o carnet de conduir (malgrat el RACC)
  3. Europa. Europa no és el model a seguir només quan és favorable als interessos econòmics. El pla respon a la necessitat de complir la normativa europea que obliga l’any 2010 a que l’aire no contingui més de 40 micrograms d’elements contaminants per metre cúbic. Ciutats com Rotterdam, Graz, Linz Viena, Berlín, Munic, París, Estrasburg o Nancy tenen mesures similars.
  4. Les Reaccions: Dues Petites perles que ens fan somriure...per no plorar... i dues reaccions interessants.

Perles que ens fan somriure...per no plorar...

- Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT: la mesura augmentarà les cues, i per tant va negar que s’ajudi a reduir les emissions de CO2.

Per què?

- Lluís Bahamonde, vicepresident de la Patronal Pimec, el que convenen són més infraestructures per evitar les retencions perquè el que més contamina és arrencar i parar.

A més carreteres + més cotxes = menys contaminació? No és estrany que la patronal i un sindicat defensin el mateix?. Tenen els mateixos interessos?

Dues reaccions interessants:

- Vanessa Bastida, responsable de medi ambient de l'Associació per a la Promoció de Transport Públic. No és una mesura per millorar la mobilitat sinó la salut.

- Manel Ferri, responsable de mobilitat de CCOO, la mesura ha d’anar acompanyada d’altres accions concretes com augmentar el servei d’autocars, millorar els trens de rodalies o gestionar els peatges més eficientment.


Estic d’acord, cal més transport públic, menys carreteres i mesures que desafavoreixin l’ús del transport privat, com peatges per accedir a les grans ciutats.

I finalment les dues lectures:

- Article de Ramón Folh al Periódico de Catalunya

- Link del text del decret

12/7/07

A Equador amb Rafael Correa


Hi ha dies que quan et despertes no saps les sorpreses i alegries que et pot donar la vida. Avui ha estat sens dubte un d’aquets dies.

Rafael Correa, president d’Equador, escollit representant a Alianza Pais està avui a Catalunya. Gràcies a la gent de Nuevos Colectivos, i especialment a l’Ernesto Carrión i la Grabiela Dalla Corte, l’Ernest Urtasun, coordinador de l’àrea de relacions internacionals d’ICV i jo mateix hem pogut compartir una estona amb la comunitat equatoriana de Catalunya i el President d’Equador. Alhora aquesta nit Joan Herrera, vicepresident d'ICV i diputat al Congrés assitirà al sopar en honor del President d'Equador.

Correa forma part del ressorgiment de l’esquerra llatinoamericana, que ha permès que els i les excloses a nivell econòmic i polític tingui avui qui els representi a les institucions dels seus països i defensi els seus interessos des de projectes nítidament d’esquerres i en contra dels interessos dels poderosos.

El Govern Correa és a més especialment sensible amb la comunitat equatoriana a l’estranger que és molt nombrosa a Catalunya, Una prova és que els emigrats gaudiran avui de sis representants a l’Assemblea Nacional.

Rafael Correa ha convocat eleccions a una assemblea constituent el proper 30 de setembre. Avui ha explicat als representants de la comunitat equatoriana la importància d’aquestes eleccions per al procés posat en marxa a Equador. Des d’ICV i Joves d’Esquerra Verda li hem fet arribar el nostre suport i li hem transmès la nostra voluntat de treballar de manera conjunta perquè Alianza Pais obtingui els millors resultats a Catalunya.

10/7/07

- Canvi Climàtic + Esquerra Verda



El 7 i 8 de juliol Joves d’Esquerra Verda va celebrar la seva XVI Trobada d’Estiu. Sota el lema – Canvi Climàtic + Esquerra Verda durant dos dies hem treballat sobre quines respostes cal donar a l’escalfament global.

D’aquest cap de setmana que tanca el curs polític de l’organització marxo amb tres reflexions:

1. L’organització segueix en plena forma, amb més de 90 companys i companyes que ens van acompanyar a la Trobada d’Estiu (tot i que alguns i algunes us varem trobar a faltar), i amb una vitalitat política molt gran, com va quedar palès ens els tallers participatius que es van organitzar el diumenge 8 de juliol i on es varen fixar les línies claus de la campanya a nivell nacional sobre el canvi climàtic que Joves posarà en marxa el proper setembre.

2. Avui tothom parla del Canvi Climàtic. Hem contribuït a guanyar la batalla d’idees. Però ara davant del repte que suposa que fins i tot la dreta utilitzi el nostre discurs cal saber liderar l’acció contra el Canvi Climàtic. Instruments no ens en falten

3. Genial documental DESEQUILIBRI: EXXON MOBIL I EL CANVI CLIMÀTIC i millors reflexions del Doctor Costa (quina sort que formi part del projecte). Tanco amb una: La gent que nega el canvi climàtic o afirmem que és massa tard (casualitat de la vida, neoliberals) neguen que els poders públics hagin d’intervenir, l’Estat no ha de condicionar encara més les nostres vides. El Canvi Climàtic, es sens dubte un problema polític, i que només podem donar-hi resposta des dels poders públics i amb polítiques públiques, és a dir a qui està el futur del nostre projecte.




– Canvi Climàtic = + Política, + Esquerra Verda.

9/7/07

Sense pretensions

Hola a totes i a tots. Durant molt de temps he estat una persona activa en contra dels blogs. Negar-ho seria un error a més d’una gran mentida. La meva crítica ha estat profunda. I així doncs per què ara he decidit posar en marxa un blog? Quan van sorgir algú em va explicar que eren un portal d’informació per donar a conèixer informacions o reflexions que no tenien sortida en els mitjans de comunicació “oficials”. Aquest és doncs l’objectiu d’aquest blog. Com que no podem tenir un diari, ens conformarem amb els blogs.